Når hesten mangler zink og kobber

Når hesten mangler zink og kobber

Skrevet af Christina Kryder Andersen, cand.agro. Produktchef hest, Brogaarden ApS.
onsdag, november 10, 2021

Mineralmangel er heldigvis sjældent og specielt, hvis du fodrer med et kvalitetsfoder i anbefalede mængder. Det kan i sjældne tilfælde ske alligevel og ofte kommer det snigende, og derfor kan det som hesteejer være svært at opdage. Når det handler om zink og kobber, så er der mange små hverdags ting, som kan betyde at du som hesteejer skal være ekstra opmærksom. Pelsen kan specielt sidst på sommeren ændre udseende og blive mere hård eller strid samt skifte farve, huden kan blive mere følsom eller sårbar og immunsystemet kan fungere dårligere. Zink og kobber er to af de mineraler som har indflydelse på pelsens farve og kvalitet, da de er komponenter i de enzymer, der danner pigment i huden og håret og derfor kan mangler give udfordringer med pels, manhår og hud.  På sorte heste kan manhår og pels blive afbleget til en rustfarve, og på røde heste bliver manhår og pels mere gul.

Zinkmangel

Generelt med zink gælder det at indholdet i grovfoderet er meget svingende og er sjældent kendt af hesteejeren, fordi der ofte ikke findes analyse på grovfoderet. Derfor stiller det større krav til hesteejerens kendskab til det produkt hesten fodres med i krybben. Hvis hesten mangler mineraler, kommer det til udtryk over længere tid og derfor er det ikke altid at hesteejeren opdager det før hesten får mere alvorlige problemer og dyrlægen er nødt til at blive tilkaldt.

Zink indgår i mange processer i kroppen herunder muskulaturens og leverens enzymer samt DNA til dannelsen af nye celler i kroppen.

I forhold til zinkmangel kan hesten have følgende udfordringer:

  • Hudproblemer
  • Hårtab og hårløse pletter
  • Fertilitetsproblemer
  • Nedsat immunforsvar
  • Fælde- og pelsproblemer
  • Hovproblemer
  • Kræsenhed

Det er vigtigt få taget en blodprøve, så dyrlægen på den måde kan stille en diagnose, da de udfordringer hesten kan have, ikke alene er et bevis på mineralmangel.

Insulin er et hormon, som er meget afhængig af zink og derfor lagres en meget stor andel af kroppens zink også i bugspytkirtlen, hvor insulin produceres. Der er på mennesker lavet studier som viser at zink og insulinresistens har en sammenhæng. Dette kan betyde at hvis der er en overproduktion af insulin, f.eks. som i tilfælde af insulinresistens, vil der med stor sandsynlighed også være et overforbrug af zink. Dette kan på sigt have betydning for hvor meget zink, der skal indtages for at opretholde et tilstrækkeligt zinkdepot. Det samme gør sig gældende for leveren, der også producerer enzymer, som er afhængige af zink.

Derudover indgår zink i dannelsen af hudens, hårets og hovens struktur (keratin). Keratin indgår også i dannelsen af bindevæv, sener, knogler og muskelfibre.

Mangel på zink er mere almindeligt end for kobber.  Zink er ikke et af de farlige mineraler og der er ikke kendte tilfælde af zinkforgiftning. Men zink kan påvirke optaget af andre mineraler og derfor anbefales det ikke at tildele zink i store mængder i længere tid uden at have en fagperson, som f.eks. dyrlægen med i processen.

 

Kobbermangel

Kobberindholdet i grovfoderet er mere stabilt end for zink. Det kan godt være lavere i sent slået hø/wrap eller frøgræs, men ellers er grovfoderet en rimelig stabil kilde. Det er dog alligevel vigtigt at have analyse på grovfoderet, så den samlede kobbermængde er kendt og kan medregnes i foderplanen.

I forhold til kobbermangel kan hesten have følgende udfordringer:

  • Pigment og farveændringer i pels og omkring øjnene (kobberbriller)
  • Strid pels og hår
  • Lav blodprocent
  • Nedsat immunsystem
  • Vækstforstyrrelser i knogler og led
  • Påvirkning af centralnervesystemet
  • Muskulære problemer

Kobber er et mineral, som ved overdosering kan være giftigt og derfor anbefales det ikke at give hesten større mængder kobber uden konstateret mangel f.eks. ved en blodprøve og efter aftale med dyrlægen.

Kobber er en vigtig faktor i at jern kan omsættes og udnyttes i kroppen. Tilskud til dannelse af røde blodlegemer bør udover jern indeholde tilstrækkeligt kobber sammen med andre vigtige mineraler og vitaminer. Traditionelt er der meget fokus på jern, når det gælder blodmangel, men jernmangel er ikke et almindeligt problem for heste, da de i deres daglige grovfoder indtager mange gange deres daglige behov.

Desuden er kobber essentielt, for at forskellige systemer i hjernen og centralnervesystemet kan fungere, som de skal. Kobber er i den sammenhæng både involveret i dannelsen af signalstoffer, som sender beskeder mellem hjerne- og nerveceller samt beskyttelsen af nervecellerne.

Forgiftning med kobber er farligt og derfor er det vigtigt ikke at tildele høje mængder kobber over længere tid. Kroppen er god til at regulere optaget, så kobberforgiftninger er derfor også sjældne. I de tilfælde det sker handler det ofte om højt kobber i hestens drikkevand eller i jorden.

Hvordan og hvornår skal jeg bruge zink og kobber tilskud?

Først og fremmest er det vigtigt at vurdere om der kunne være et problem med hesten. Tegn på at hestens immunsystem ikke fungerer optimalt, eller hvis dens pels og hår ændrer sig og skifter farve eller pelsen får en anden mere strid struktur. Sørg for at have dyrlægen med indover, hvis du har mistanke om at hesten har symptomer på mineralmangel.

Har hesten fået konstateret zink- eller kobbermangel, så bør hesten tildeles et tilskud i den periode, som det er nødvendigt og her er det en rigtig god idé at have en foderkonsulent med i dialogen. Følg altid anbefalingen på produktet og tag kontrolblodprøver, så du ved hvornår hesten er tilbage til normalt niveau igen.  

Hestene er nu gået i gang med pelsskifte og nogle er påvirkede efter en lang sommer på græs og det foderskifte de nu skal igennem. Vinteren kan blive lang, hvis der ikke allerede nu er styr på vinterens fodring og derfor giver det god mening, at se hestens generelle fodring igennem af en foderkonsulent. Det er forskelligt hvordan heste reagerer i pelsskiftet, men nogle er så påvirkede at blodprocenten også er påvirket. Træthed og uoplagthed er derfor ikke ualmindeligt i den periode.