Den kræsne kat

Den kræsne kat

Skrevet af Amanda Friedel Jakobsen, Cand. Scient. Animal Science med speciale i ernæring af hund og kat
torsdag, januar 21, 2021
Kræsen Undervægt

Katte er nogle sære væsener, hvilket også gør sig gældende når det kommer til fodring. De fleste katteejere har nok erfaret, at de ikke kan få deres kat til at spise hvad som helst og katte bliver derfor tit opfattet som kræsne. Det kan for ejer være både frustrerende og besværligt, at have en kat der ikke vil spise sit foder, men der er heldigvis råd at hente.

 

Godbidder

Inden du blåstempler din kat som decideret kræsen, bliver du først nødt til at overveje, om der kan være andre årsager til, at den ikke vil spise sit foder. Først og fremmest er appetit en afgørende faktor. Din kat vil med høj sandsynlighed ikke spise sit foder, hvis ikke den er sulten. Får katten meget andet end sit almindelige foder i form af godbidder, kan det medvirke, at katten undgår sit foder og dermed virker ´kræsen´. Yderligere vil en diæt bestående primært af godbidder, føre til mangel på essentielle næringsstoffer. Prøv derfor, at droppe godbidderne helt for en stund, og se om katten begynder at spise sit foder.

  

Foderet skal være tiltalende

Tildeling og opbevaring af foderet har afgørende betydning. Katte er yderst selektive i forhold til både smag, lugt, konsistens, form og temperatur på deres foder. Først og fremmest er det derfor vigtigt, at foderet opbevares korrekt, så det ikke bliver tørt og kedeligt. Foderet kan sagtens opbevares i posen, så længe posen holdes tæt lukket. Foderet bør ligeledes ikke ligge for længe i skålen, da det også her ender med at miste smag og duft, og dermed blive uinteressant for katten. Prøv eventuelt at fodre mindre portioner flere gange i løbet af en dag, så du er sikker på, at hvert måltid er frisk og indbydende for din kat.

 

Det rigtige foder

Har du prøvet ovenstående og vil din kat stadig ikke æde sit foder, kan det godt tyde på, at den rent faktisk ikke bryder sig om det du serverer. Da katte som sagt er meget selektive omkring hvad de får i munden, er det selvfølgelig også vigtigt, at foderet der kommer i skålen er af god kvalitet, har den rigtige pille størrelse og ikke mindst dufter og smager godt. Nægter din kat at æde, kan det derfor være en god idé med et foderskifte. Der findes utallige slags kattefoder på markedet, så det er ikke altid lige let at finde ud af, hvad man skal vælge. Katte er kødædere, og foretrækker derfor særligt proteiner, og til dels fedt, fra ingredienser af animalsk oprindelse. Vælg derfor et foder baseret på animalske ingredienser af god kvalitet, da dette vil øge chancen for, at din kat vil æde sit foder.

 

Vådfoder 

Mange katte foretrækker en mere blød tekstur på deres foder, så vil din kat ikke spise sit tørfoder, kan du prøve at blande det op med lidt vådfoder. Vådfoder har gerne et højere indhold af fedt og protein, og det er derfor tit mere smagfuldt for katten. Vådfoder bør opbevares på køl efter åbning, og bør som tørfoder ikke stå fremme for længe, da det hurtigt bliver dårligt.

 

Da vådfoder består af omkring 75% vand, kan tildeling af vådfoder også hjælpe din kat med at indtage mere væske. Husk dog på at katten ikke bør leve af vådfoder, da den så ikke vil få brugt sine tænder.

 

Sygdom

Er din kat normalt ikke kræsen, men har pludselig mistet appetitten, kan det midlertidig være et tegn på et andet underliggende problem såsom sygdom eller tandproblemer. Katte tolererer ikke lige så vel som hunde, at gå i flere dage uden mad. Kontakt derfor din dyrlæge, hvis katten ikke har spist i mere end 2-3 dage, eller hvis du oplever pludselig nedsat ædelyst, med eventuelt dertilhørende nedstemthed og/eller vægttab.

 

 

Find det rette foder til din kat hos Brogaarden

På Brogaarden har vi vores eget foder til katte - Pure Life (uden korn), samt vores høj kvalitets kattefoder Crocktail og Protect som forhandles på webshoppen og hos udvalgte samarbejdspartnere. 

Følg dette link og se vores store udvalg!